Ágazat: Élelmiszeripar
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat,
cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket
készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken.
Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít.
Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal.
A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést
késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási
igényt kielégítő termékeket készíteni.
Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet.
A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával.
A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos
magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-, baleset-, és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.
